Bojnické kúpele navštevuje čoraz viac domácich i zahraničných hostí

08.07.2011 Prievidza

Bojnice 12. júna (TASR) – Kúpele Bojnice navštevuje čoraz viac domácich i zahraničných hostí. Vlani prišlo do Bojníc približne 20.000 klientov a v tomto roku by ich, podľa slov riaditeľa kúpeľov Slavomíra Eliaša, malo byť ešte viac.

Hoci kúpeľníctvo na Slovensku nie je aj následkom svetovej hospodárskej krízy na tom ekonomicky najlepšie, v Bojniciach sa vlani i predvlani podarilo udržať klientov, čo sa prejavilo aj v pomerne dobrých ekonomických výsledkoch. Vlani dosiahli kúpele zisk vo výške takmer 1,3 milióna eur, konštatoval Eliaš. Je to výsledkom rozsiahlej investičnej činnosti a modernizácii liečebných domov a ubytovacích zariadení. Za posledných 10 rokov sa viac ako dvojnásobne zvýšila kapacita kúpeľov, na súčasných 900 lôžok. Všetky kapacity vyhovujú aj najnáročnejším kúpeľným hosťom.

Kým pred niekoľkými rokmi podstatná časť hostí prichádzala z Nemecka a Rakúska, v poslednom období medzi zahraničnými klientmi začínajú prevažovať návštevníci z Ruska a Ukrajiny. Potešiteľné je, že rastie počet samoplatcov zo Slovenska. V tomto roku predpokladajú, že až 75 % klientely bude slovenskej. Mení sa aj dĺžka pobytu. V minulosti najviac pacientov pobudlo v kúpeľoch tri až štyri týždne. V súčasnosti už prevládajú týždňové pobyty. Ľudia do kúpeľov prichádzajú už viac za prevenciou, oddychom, rehabilitáciou, či liečebnou rekreáciou.

V Bojniciach, vďaka termálnej hydrouhličitanovo-síranovej a vápenato-horečnatej vode, dlhodobo úspešne liečia choroby pohybového aparátu, reumatické choroby, stavy po úrazoch a ortopedických operáciách, ale aj po cievnych mozgových príhodách a tiež degeneratívne choroby chrbtice a kĺbov. Vlani pribudli dve nové indikácie, urologická a gynekologická, informovala vedúca lekárka Mária Slezáková. Podľa nej je pre pacientov výhodné, že popri liečbe týchto chorôb si môžu preliečiť aj chrbticu a celý pohybový aparát.
 

Vyberte región